Maastopyöräily

Maastopyöräilyjaosto on aloittanut toiminnan vuoden 2016 aikana. Jaosto järjestää viikkopyöräilyjä, retkiä ja muita maastopyöräilyyn liittyviä tapahtumia.

Maastopyöräilyjaoston kokoonpano 2024

 • Eeva Kenttäkumpu, jaoston vetäjä
 • Tiina Huovinen
 • Mika Julkunen
 • Pekka Kiljunen
 • Hannu Malinen
 • Jari Muurainen
 • Jere Mäkinen
 • Jarkko Aula

Ideoita voi lähettää maastopyöräilyjaoston sähköpostiosoitteeseen

Tervetuloa mukaan pyöräilemään! Maastopyöräilyn tapahtumakalenteriin on koottu viikkolenkkien kohteet, kuvaukset, vaativuustaso ja lähtöpaikka. Muista myös tutustua maastopyöräilyn ennakko-ohjeeseen.

Viikkopyöräilyt

Viikkopyöräilyt ajetaan maanantaisin klo 18 alkaen. Viikkopyöräilyjen paikka vaihtelee viikoittain. Viikkopyöräilyjä on ajettu huhtikuusta loka-marraskuulle saakka, pois lukien heinäkuun kesätauko.

Talven ohjelmassa on lenkki noin kerran kuussa. Talvilenkit toteutetaan sääolosuhteiden mukaisesti. Suositeltava ajopeli talvella on läskipyörä.

Matalan kynnyksen lenkit eli Kilppari-lenkit

Kesällä 2019 ohjelmaan otettiin säännölliset matalan kynnyksen maastopyöräilylenkit. Näitä ns. Kilppari-lenkkejä ajetaan kesäaikaan torstaisin klo 18 alkaen. Tarkemmat tiedot löytyvät Suomen Ladun tapahtumakalenterista ja NurLan Facebookista.

Periaatteena on, että Kilppari-lenkit soveltuvat kaikille, ja lenkeille voi tulla tutustumaan maastopyöräilyyn.

 • Matalankynnyksen kilpparilenkeillä lenkkimaastot ovat helpompia ja vauhti on hitaampi
 • Lenkeillä annetaan ohjausta maastopyöräilyn perusteisiin ja harjoitellaan erilaisia tilanteita ja paikkoja
 • Myös kesto saattaa olla lyhyempi, yleensä 1,5–2 tuntia
 • Matalankynnyksen maastopyörälenkki on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille uusille ja aiemmin ajaneille

Läskipyörä vuokralle Kilppari-lenkille

Maastopyöräilyjaostolla on kolme läskipyörää vuokrattavana Kilppari-lenkeille, yksi kutakin kokoa S, M ja L. Vuokran hinta on 10 €. Tiedustelut sähköpostitse.

Maastopyöräilyretket

Nurmijärven Ladun ja Polun maastopyöräilyjaosto järjestää eri pituisia päiväretkiä Nurmijärvellä ja lähiseuduille. Tapahtumia ovat olleet mm. Tutustu maastopyöräilyyn Cube-kiertue Nurmijärvellä, Yhdessä pyöräillen päivä, sekä maastopyöräilyn kokoontumisajo Sääksjärven maastoissa Veteraanimajalla (2016), Nurmijärvi Ympäri MTB, Handen pyöräily Rokokalliolle (2017), HelaValkjärvi Ympäri MTB ja Rajamäki-Usmi- Hyvinkää- Rajamäki (2018), letturetki Lopen Pääjärvelle (2022), retkiä Erkylän maastoihin (2022, 2023) sekä NurLan Satanen vuosittain vuodesta 2020 alkaen. Usein olemme myös osallistuneet yhdessä Poronpolun Polkaisuun.

Retkille on vapaa osallistumisoikeus kaikilla seuraan tai kotipaikkaan katsomatta. Osa retkistä voi olla maksullisia, mutta useimmin mennään omakustanteisesti.

Maastopyöräilyyn pääsee mukaan helposti

Porukassa on turvallista pyöräillä. Retkille osallistuvien tai osallistumista suunnittelevien on hyvä tutustua ennakko-ohjeeseen.

Näin varmistetaan lenkkien sujuvuus turvallisesti. Näitä ohjeita kannattaa noudattaa myös kaveriporukalla tehdyillä lenkeillä.

Osallistujien on myös hyvä tutustua Suomen Ladun maastopyöräilyetikettiin, jossa otetaan huomioon myös muut maastoissa ja poluilla liikkujat.

Lisää vinkkejä maastopyöräilyyn löytyy Suomen Ladun Maastoon matalalla kynnyksellä -materiaalista.

Koulutus ja kurssit

Nurmijärven Latu ja Polku on ollut mukana Suomen Ladun Tutustu maastopyöräilyyn -kiertueella 2016 ja järjestänyt oman Maastopyöräilyn alkeet haltuun -kurssin elokuussa 2017. Olemme olleet mukana Nurmijärven kunnan liikuntatoimen yhteistyökumppanina järjestämässä Maastopyöräilykokeilua Sääksin Säpinöissä 2016. Olemme olleet myös mm. Suomen Ladun liittopäivillä kouluttamassa ja esittelemässä lajia.

Kouluttaudumme myös itse! Jos maastopyöräily kiinnostaa ohjaamismielessä, niin tule meille ohjaajaksi. Lisätietoja ohjaajakoulutuksesta saa jaoston jäseniltä (linkki yhteystietoihin).

Fiilistelyjä NurLa lenkeiltä